10 May 2010

o istorie zbuciumata .../ a tumultuous history...





Manastirea se afla la marginea cartierului Giulesti Sarbi printre liniile de cale ferata si langa groapa de gunoi a Bucurestiului.
Nu se stie cu exactitate cine a  ctitorit lacasul, Alexandru Odobescu fiind de parere ca i-ar apartine Doamnei Chiajna (secolul al XVI-lea), Nicolae Iorga il plaseaza in timpul domniei lui Alexandru Ipsilanti (a doua jumatate a secolului al XVII-lea) .
Construita in stil neoclasic, cu un plan arhitectural deosebit are 43 m lungime si 18 m inaltime, zidurile fiind groase de 1-2 m, aceasta ar trebui sa fie cel mai important lacas de cult ar vremii.  . Asezamantul a fost parasit  in timpul ciumei din vremea lui Mihai Sutu si ca insusi Mitropolitul Cosma al Tarii Romanesti a murit aici. Desi a rezistat bombardamentelor  turcilor  manastirea a ramas fragila, clopotnita sa cazand la cutremurul din 1977.
Unii arhitecţi sunt de părere că mănastirea poate fi restaurată, pentru că o biserică ridicată din temelii ar costa mult mai mult. Prin 1948 autoritaţile comuniste au refuzat cererea episcopului Antim Nica de a se restaura mănăstirea.
Localnicii zic ca ar fi blestemata datorita disparitiei in 1995 a doi studenti la Politehnica care au venit in repetate ori la aceasta manastire, povestea lor fiind prezentata  pe larg in documentarul Bucuresti 13.  S-au mai semnalat numeroase cazuri de disparitie in jurul manastirii, a rromilor din cartierele apropiate.  De asemenea, în interiorul ei au avut loc două crime, una înainte de 1990 şi alta după.
Incapatanandu-se sa reziste ruina este acum folosita pe post de perete de escaladat de catre alpinisti, sau de decor pentru filmarile de videoclipuri.

14 comments:

  1. Ruinele bisericii Chiajna sunt interesante. Îmi propuneam de mult să ajung acolo...
    Filmul este o făcătură...în el apar sticle de apă minerală Dorna...în 1995 nu exista un asemenea brand, el a apărut în 2002...
    Despre fotografii numai de bine... :)

    ReplyDelete
  2. Dar...
    este un singur cartier în apropiere...;
    Imi place penultima fotografie...

    ReplyDelete
  3. @Costea: cand mai iesim pe undeva la foto, te anunt ... multumesc! :-)

    @Adela: multumesc mult! :-)

    @Catalin: informatiile le-am luat de pe net. Daca stii ceva mai mult despre manastire, te rog spune-ne! :-)

    ReplyDelete
  4. :)...parca ai mers la chiajna sa fotografiezi floricele, iar ruia se intampla sa fie pe-acolo... Foarte faina abordarea!

    ReplyDelete
  5. @Sandra: mi-a placut combinatia intre floricelele gingase si vii si ruine. prefer viata, dar am adaugat ceva din misterul ruinelor ... iti amintesti discutia cu rochia neagra si alba ... :-)

    ReplyDelete
  6. Dezolant ... doar floricelele si verdele crud al primaverii adauga culoare la paloarea "mausoleului".
    Frumoase fotografii, interesanta combinatie dintre ruine si natura care cicatrizeaza in timp interventia noastra asupra locurilor.

    ReplyDelete
  7. @Mihai: Ruinele sunt faine, pline de mister .. dar nu mi-ar place sa merg acolo noaptea :-)))

    ReplyDelete
  8. interesanta istoria manastirii
    cea de a doua imagine imi palce cel mai mult din serie

    ReplyDelete
  9. La prima e misto compozitia cu punctul de statie la firul ierbi, dar parca iar fi trebuit un pic mai mult contrast, marita putin saturatia si daca s-ar fi putut cadrata un pic mai larg in stanga-dreapta. Cioara pe bat din ultima e foarte sexi, pacat ca e un pic neclara, dar ai surprins momentul foarte bine!

    ReplyDelete
  10. @Radu: multumesc! parca tr sa vi si tu aici la foto ..

    @Viorel: mai ... de cioara sexi nu am mai auzit pana acum :-)))))))))
    multumesc pt sfaturi!

    ReplyDelete
  11. @Frank:thank you very much! :-)

    ReplyDelete
  12. Frumoasa serie de fotografii!

    ReplyDelete
  13. @Alexandru: multumesc foarte mult! :-)

    ReplyDelete

Comments