17 January 2010

Biserica Armeneasca, partea I / Armeneasca Church


 
 
 


BISERICA „ARMENEASCĂ”,  Bd. Carol I  nr. 43, Bucureşti, cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil

"Primele lăcaşuri de rugăciune ale armenilor din Bucureşti, au fost ridicate pe la 1581-1629 şi apoi  la 1743-şi 1781, cu sprijinul material al urmaşilor primului ctitor Harutin amira Hovviant.
În anul 1911, s-a pus temelia bisericii actuale. Planurile au fost semnate de arhitectul Dimitrie Maimarolu şi de arhitectul de origine armeană Grigore C. Cerchez, având ca model catedrala de la Vagharšapat - Ečmiadzin din Armenia.  Construcţia a fost terminată la 6 septembrie 1915.
Complexul religios şi social-cultural al comunităţii armene este compus dintr-o impunătoare biserică, reşedinţa episcopală, biblioteca armeană şi muzeul eparhial, o casă de cultură, o grădiniţă şi sediul Uniunii Armenilor din România.
Biserica (30x15 m) are un plan bazilical trinavat, combinat cu o cruce greacă înscrisă; este acoperit cu o boltă în leagăn, cu arce dublouri. O turlă mare, cu 12 laturi, se înălţă peste naos, prin intermediul arcelor ce se descarcă pe 4 piloni din zid. Două turnuri mici terminate cu un foişor deschis şi lanternou, sunt ridicate peste scările şi încăperile ce flanchează vestibulul de intrare. Turnul clopotniţă cu 2 niveluri de arcade este situat în axul bisericii, peste pridvorul deschis, pe plan patrat. În interior, pictorul Bassano a realizat tablouri independente, de dimensiuni mari, pe pereţii laterali ai navei, ca şi pe semicalota sferică ce acoperă altarul deschis, fără tâmplă. În 1971, pictorul Eugen Profeta a restaurat pictura murală."

11 comments:

  1. imi palce aceasta serie de fotografii, ai redat foarte bine detaliile
    pe primul loc as situa penultima imagine

    ReplyDelete
  2. Frumos ultimul detaliu. Simbolurile care întregesc tabloul se întâlnesc şi în zona Mediteranei, la comunităţile creştine.
    În următoarele postări va apărea, probabil, şi monumentul din incinta bisericii...sau l-ai ratat?

    ReplyDelete
  3. Reusite detaliile arhitecturale. Imi place mult suita de fotografii realizate la Biserica Armeneasca, mai ales ca am fost si eu acolo...

    ReplyDelete
  4. Imi plac mult prima, a treia si a patra fotografie. Multumesc pentru comentariile facute fotografiilor mele Veronica. Iti urmaresc toate postarile, toate progresele. Raluca Ioana Agasanu, http://ralucaagasanu.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. parca nu mai sunt asa negre. super :)

    ReplyDelete
  6. @Radu: multumesc! fotografia arhitecturala este una din preferatele mele.

    @Catalin: :-)) Nu am ratat inauntru si ai anticipat corect. Din pacate se inlocuiau vitraliile si se cam lucra inauntru, motiv pt care un nene de acolo ne-a lasat doar un pic sa fotografiem .. de fapt nu chiar un pic :-), dar eu am cam umblat in jurul bisericii si cand am ajuns si inauntru, tocmai ne anunta ca vizita noastra s-a cam incheiat. caz tipic de ghinion, dar ceva am. :-)))

    @Mihai: Multumesc! aha .. acum ma uit si pe blogul tau!

    @Raluca: multumesc de apreciere. Cred ca putini din colegii nostrii sunt asa de constiinciosi ca tine pt cursul de foto.Felicitari!

    @Bogudan: :-P. stai ca nu le-ai vazut pe cele dinauntru :-))) multumesc!

    ReplyDelete
  7. Seria este foarte reusita. Cel mai mult imi place a doua fotografie, te duce cu gandul la ceva infinit, imi place cum ai incadrat si faptul ca are o pata de culoare de la vitraliu.

    ReplyDelete
  8. Multumesc Andreea-Maria. Aceea e si preferata mea ... :-)

    ReplyDelete
  9. imi place, ai gasit niste detalii interesante.

    ReplyDelete
  10. @Catalina: Multumesc frumos! Imi plac detaliile de arhitectura.

    ReplyDelete
  11. Greate pieces. Keep posting such kind of info on your site.

    Im really impressed by your blog.
    Hey there, You've done an incredible job. I will certainly digg it and for my part
    recommend to my friends. I'm confident they will be benefited from this site.

    ReplyDelete

Comments